kek coklat
Bahan-bahan ( )
- 2 cawan Tepung Gandum
- 2 cawan Gula
- 1 cawan Susu Cair
- 3/4 cawan Serbuk koko
- 1 cawan Air Panas
- 1/4 sudu kecil Soda Bikarbonat
- 1/4 sudu kecil Baking Powder
- Esen Vanilla
- 3 biji telur
Cara-cara
- Bancuh serbuk koko dengan air panas.
- Kacau kesemua bahan sehingga sebati.
- Kukus selama 1 jam.
Bahan-bahan ( satu family leh mkn.. )
- 250gm tepung gandum
- 175gm gula halus
- 175gm butter
- 2 sudu besar fresh milk
- 1 sudu teh baking powder
- 1-2 sudu teh parutan kulit oren
- 3 biji telur
- jus dari 1 biji oren
- 1/2 sudu teh garam
Cara-cara
- Ayak tepung gandum, baking powder dan garam.
- Pukul butter dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu-satu.
- Masukkan tepung, parutan kulit oren, fresh milk dan jus oren. pukul sebati.
- Bakar hingga masak..(45min-1 jam..bergantung pada oven)
Bahan-bahan ( makan petang )
- 3 biji telur ayam
- 1/2 cawan gula pasir
- 1/2 cawan gula merah
- 2 sudu mentega
- 1/2 cawan jagung (biji)
- 1/2 cawan susu cair
- esen vanila
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh baking powder
- 1 sudu teh bikarbonate soda
Cara-cara
- pukul telur sehingga kembang dan ketepikan
- dalam bekas lain pukul gula bersama mentega
- kisar jagung bersama susu cair dan ketepikan
- satukan kesemua bahan 1,2 dan 3...
- masukkan esen vanila, gaul rata...
- tepung gandum, baking powder dan bikarbonate soda di ayak dan dimasukkan kedalam bahan-bahan tadi..
- setelah siap, bolehlah ditambahkan dengan biji jagung yang belum dikisar.
- setelah semua bahan sebati, masukkan ke dalam loyang. bakar pada suhu 180' selama lebih kurang 25-30minit.
Bahan-bahan ( loyang 7/8" )
- 1 bungkus (350g) biskut marie
- Setengah buku butter
- 2 biji telur
- 1 cwn serbuk koko
- 1/2 cwn milo
- 1 cwn air
- 3/4 cwn gula
- ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
- patah2kan biskut
- dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
- masukkan butter,kacau sampai butter cair
- kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
- masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
- masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang
kek cawan
Bahan-bahan ( 1 biji-loyang bulat 7" )
- 175g marjerin
- 175g gula kastor
- 175g self-raising flour
- 3 biji telur gred A
- 1 camt vanila
- 1 camt baking powder
Cara-cara
- Satukan kesemua bahan. Gaul sebati sama ada ngn tgn atau guna mixer selama 1 minit. Jangan terlebih pukul, cukup sekadar well-blended je.
- Bakar dalam oven selama 45-50 minit, suhu 180C.
kek hari jadi
Bahan-bahan ( saiz 7' )
- 2 bj telur B
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan minyak masak
- 1/2 tin susu pekat (N.K guna cap marigold)
- 1sd kecik soda bikarbonat
- 1 cwn air panas
- 1 cwn serbok koko ( brand biasa2 je)
- 1 cwn gula
- krim :
- 250g krimwell
- 55g gula ising
Cara-cara
- air panas + serbuk koko + gula = campur dlm 1 mangkuk & kacau2 hingga gula hancur...ketepikan
- dlm mangkuk lain...pukul telur samp b'buih.xperlu kembang..leh pukul guna pmukul yg mcm spring tu...kalo xde gak,pakai garpu je...
- masukkan susu,soda,tepung gandum,minyak & bahan yg dibancuh td (air panas+serbuk koko+gula)
- gaul sampai sebati...
- masukkan dlm bekas/tuperware plastik ( bekas pakai buang yg biasanya kt beli dadih/taufufa & lain2.tujuan guna bekas plastik tu spy senang nk keluarkan kek dr bekas/acuan bila kek dah masak nnt.gunakan yg saiz 7'..xkisah bulat @ petak)..
- panaskan kukusan...& kukusla selama 40minit...jgn dibuka2 penutupnya.dah lepas 40 minit try cucuk tgh2 kek dgn lidi satay...kalo xde pape lekat pd lidi tu,tandanya dah masak la tu.kalo ada nmpak coklat2 kat lidi tu lom masak lg k...kukus lg 10 minit @ samp masak
- dah masak,angkat dr api & tbalikkan kek pd pinggan @ papan kek.angkat slow2 tpware...jgn risau,xkan melekat pnya.kalo melekat gak tu tandanye kek korg lom masak spenuhnye.biarkan sejuk sepenuhnya sblm hias dgn krim
- krim : gunakan mixer,pukol krimwell samp kembang & masukkan gula ising.pukul lg samp jd 2x ganda..kalo kurg manis,tambah lg gula ising ikut tahap kemanisan tekak korang
- belah kek jadikan 2 keping.sapu lapisan ptama dgn krim.lapik dgn lapisan kek yg lg 1.sapu krim pd keseluruhan kek,& hias la ikut citarasa korang ye...
- slmt m'cuba...
SELAMAT MENCUBA YAAAA........
.....THANK YOU.....